Wat is laminaat?

Het hoofdbestanddeel van een laminaatvloer is hout: houtvezels. Van hout worden vezels gemaakt en die worden vervolgens weer samengeperst. Dit is de kernlaag van de laminaatvloerOver het algemeen bestaat laminaat uit vier lagen. De onderste laag heeft een andere functie dan de bovenste laag. Alle lagen bij elkaar bepalen de sterkte en kwaliteit van de vloer.

Het antwoord op de vraag ‘wat is laminaat?’, is eigenlijk simpel. Lamineren betekent namelijk
‘verschillende lagen met elkaar verbinden’. En dat is dan ook precies wat laminaat is: verschillende laminaat-opbouw
lagen vormen samen de laminaatvloer.

Onderste laag van laminaatvloer

Een koude ondergrond en vocht dat omhoog kan trekken; zaken waartegen een laminaatvloer bestand moet zijn. De onderste laag van een laminaatvloer voorziet hierin. Dit is een stevige melaminelaag (kunststof) die voorkomt dat door kou en vocht de laminaatvloer krom zou kunnen trekken. Een goede ondervloer is uiteraard ook van belang! 

De houten kern

Na de onderste laag komt de houten kernplaat die is gemaakt van HDF: High Density Fibre Board. Uit deze naam valt af te leiden dat het gaat om houtvezels die krachtig zijn samengeperst. Deze laag is erg sterk en ook goed bestand tegen vocht.  

De decoratielaag

De decoratielaag bepaalt hoe je laminaatvloer eruit ziet : de kleur, de nerf, de wassing, het patroon. In feite is deze laag een zeer natuurgetrouwe afdruk van een houten plank of parketvloer. De decoratielaag bepaalt bij welke woonstijl en woontrend de vloer het beste past.

Levensbestendige toplaag

Last but not least volgt de transparante bovenlaag. Het is dus de decoratielaag die je ziet, maar om die look zo mooi te houden, is een stevige toplaag noodzakelijk. Deze transparante en slijtvaste bovenlaag zorgt ervoor dat de vloer jarenlang mee gaat en bijvoorbeeld gemorste drank, verkeerde schoonmaakmiddelen, hakken en zand geen vat krijgen op de laminaatvloer. De kwaliteit van de toplaag bepaalt in grote mate de kwaliteit – en dus de levensduur – van de laminaatvloer.

 

 

 

 

Contact

De Online Vloerenstudio
Corversbos 90 (geen showroom)
2134 MK Hoofddorp
info@onlinevloerenstudio.nl
Telefoon: 023-7433395